Μετά από 43 χρόνια από εκείνη την αποφράδα περίοδο της Τουρικής εισβολής στην Κύπρο, επιστρέφει η σορός του Κερκυραίου ήρωα Ελευθέριου Άνθη, ο οποίος μέχρι πριν από λίγες ημέρες συγκαταλεγόταν στους αγνοούμενους της Κυπριακής και Εθνικής τραγωδίας.
Την Παρασκευή 26 Μαΐου η σορός του Κερκυραίου Ήρωα μαζί με άλλους ταυτοποιηθέντες μεταφέρθηκαν από την Κύπρο στην Ελευσίνα. Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή η κηδεία του Κερκυραίου ήρωα θα γίνει την Τετάρτη 31 Μαΐου στις 15.00 στο Α’ νεκροταφείο στη Γαρίτσα. Τα τελευταία δέκα χρόνια, 558 Ελληνοκύπριοι και 184 Τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι έχουν ταυτοποιηθεί και τα λείψανά τους έχουν επιστραφεί στις οικογένειές τους.
Για τις οικογένειες, η αναμονή τελείωσε. Αυτά τα άτομα έχουν τώρα ταφεί και οι τάφοι τους φέρουν το όνομά τους. Για τους αγαπημένους τους, ο πόνος έχει μετατραπεί σε πένθος. Για τους υπόλοιπους 950 Ελληνοκύπριους και 309 Τουρκοκύπριους, που εξακολουθούν να αγνοούνται, οι πληγές παραμένουν ανοικτές. Δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Και ο χρόνος εξαντλείται. H Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων εκπροσωπεί και τις δύο πλευρές. Ο Νέστορας Νέστορος ως μέλος της ελληνοκυπριακής πλευράς, η Γκιουλντέν Πλουμέρ Κουτσιούκ ως μέλος της τουρκοκυπριακής και ο Αρνί, το Τρίτο Μέλος, που επελέγη από την ICRC με τη σύμφωνη γνώμη των δύο πλευρών και διορίστηκε από τον ΓΓ του ΟΗΕ.
Η εργασία της ΔΕΑ διεξάγεται με τη συμμετοχή νέων επιστημόνων και από τις δύο κοινότητες. Τον τελευταίο χρόνο, η ΔΕΑ έχει διπλασιάσει το ανθρώπινο δυναμικό του εργαστηρίου της και αύξησε τον αριθμό δειγμάτων λειψάνων που στέλλονται για ταυτοποίηση με τη μέθοδο DNA. Βασίζεται σε σημαντική βοήθεια από δωρεές και η ΕΕ συμβάλει κατά 75% στα απαιτούμενα κονδύλια. Φέτος είναι η δέκατη επέτειος από την έναρξη του προγράμματος εκταφών σε ολόκληρο το νησί για την ανεύρεση των λειψάνων Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που αγνοούνται από τις διακοινοτικές μάχες του 1963 – ’64 και την τουρκική εισβολή του 1974. Το θλιβερό αυτό καθήκον έχει αναληφθεί από τη ΔΕΑ.
Η προτομή του Ελευθέριου Άνθη βρίσκεται από το 2013 στη Βλαχέραινα, περιοχή «Κανόνι», φιλοτεχνημένη από το Γιώργο Μέγγουλα.
via | via
Post A Comment: