Δεν είναι ακριβώς άγριες αυτές οι μικρές ευωδιαστές φραουλίτσες της Κέρκυρας αλλά σίγουρα είναι καλλιεργημένη μορφή της άγριας Fragaria vesca, γνωστές στην Ευρώπη ως Fraises des Bois.
Η αρωματική άγρια φράουλα της Κέρκυρας

 Δεν είναι ακριβώς άγριες αυτές οι μικρές ευωδιαστές φραουλίτσες της Κέρκυρας αλλά σίγουρα είναι καλλιεργημένη μορφή της άγριας Fragaria vesca, γνωστές στην Ευρώπη ως Fraises des Bois.

Εδώ τις λένε απλώς «φράουλες» σε αντίθεση με τις κανονικές, μεγάλες φράουλες που λένε «φραουλόνια».  Η εποχή τους είναι δύο με τρεις εβδομάδες του Μαΐου και η ζωή τους, από τη στιγμή που θα κοπούν, είναι δώδεκα περίπου ώρες. Κόβονται νωρίς το πρωί, ώριμες, με πολλή προσοχή (για να μην λιώσουν) και κόπο... μπορεί να πάρει και τέσσερις ώρες για να γεμίσει ένα κεσεδάκι του μισού κιλού.

Καλλιεργείται στο νησί εδώ και πολλά πολλά χρόνια και έγινε γνωστή ακόμη και σε επισκέπτες, οι οποίοι αν βρεθούν τέτοια εποχή εδώ, πάντα φροντίζουν να πάρουν ένα καλαθάκι μαζί τους στην επιστροφή.

Οι αρωματικές φράουλες Κέρκυρας, που παράγονται αυτήν την εποχή, κυρίως στην περιοχή της Χρυσίδας Κυνοπιαστών, είναι αγριοφράουλες, που από τον 19ο αιώνα καλλιεργούνται με εντατικοποίηση της παραγωγικής τους απόδοσης.

Η αρωματική άγρια φράουλα της Κέρκυρας

Η καλλιέργειά τους συνίσταται στη φύτευσή τους σε κατάλληλο έδαφος, σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας και με ελάχιστη χρήση λιπάσματος πριν την ανθοφορία.

 Η συλλογή τους άκρως κοπιαστική έως και τρομερά επώδυνη για το σώμα και η καλλιέργεια τους γενικότερα πολύ δύσκολη, όμως το τελικό φρούτο είναι αξεπέραστο σε θρεπτική αξία, γεύση και φυσικά άρωμα που σε μεθάει! Το άρωμα και η γεύση τους δεν έχουν καμία σχέση με τις γνωστές μας φράουλες!

Η πιο δύσκολη καλλιεργητική φροντίδα είναι αυτή που αφορά την εκρίζωση των ζιζανίων που φυτρώνουν ανάμεσα στις αγριοφράουλες, ενώ ιδιαίτερα κουραστικό είναι και τo μάζεμα των μικροσκοπικών και άκρως ευαίσθητων καρπών τους.

Πουθενά αλλού στον κόσμο δεν καλλιεργήθηκε…και  σήμερα έχουν απομείνει μόνο δύο καλλιεργητές στην Κέρκυρα και δύο νεώτεροι που τολμούν το εγχείρημα, άλλωστε η παραγωγή είναι μικρή.

Η αρωματική άγρια φράουλα της Κέρκυρας

Κατά τις 10ετίες του 1960 και του 1970, η ημερήσια παραγωγή (αγριο)φράουλας Κέρκυρας, ξεπερνούσε το 200 κιλά, ήταν και είναι ένα από τα πλέον ακριβά φρούτα καθώς η τιμή του φτάνει τώρα έως και 30 ευρώ το κιλό, ενώ εθεωρείτο πολυτελές δώρο για υψηλά πρόσωπα.

Είναι ενδεικτικό ότι από την Κέρκυρα στέλνονταν αεροπορικώς, κατάλληλα συσκευασμένες φράουλες, ως δώρο προς την τότε βασιλική οικογένεια, σε μέλη των κυβερνήσεων της εποχής εκείνης, σε εφοπλιστές, μεγάλους καλλιτέχνες κ.α.

Όταν ο πρίγκηπας Ουίλιαμ και η Κέιτ πέρασαν απο Παξούς στο γαμήλιο ταξίδι τους, μας ζητήθηκε από αρμόδιους εκεί που είχαν αναλάβει τη διατροφή τους και στείλαμε ένα καλάθι για να τους τις προσφέρουν μετά το γεύμα ως επιδόρπιο.

Οι Κερκυραϊκές φράουλες αν και είναι περιζήτητες είναι τόσο μα τόσο ευαίσθητες, με πολύ μικρή διάρκεια ζωής, που είναι αδύνατη η εξαγωγή τους ως φρέσκο φρούτο.



 
 
Αντλήθηκαν πληροφορίες απο: trip & travel | Έμβολος | Corfuland | bostanistas.gr

Φαιάκων Νήσος

Φαιάκων Νήσος

TΦαιάκων Νήσος. Ολόκληρη η Κέρκυρα σε ένα site.

Post A Comment: