Άγνος, στην όχθη του μικρού ποταμιού της Χρυσίδας - λήψη φωτό: 29.06.2017 |
Άγνος στην Κέρκυρα (αρχαιοελληνική ονομασία), λυγαριά στην άλλη Ελλάδα, είναι θάμνος πολύ διαδεδομένος στην ύπαιθρο του νησιού μας αλλά και ευρύτερα στην ελληνική ύπαιθρο. Η επιστημονική της ονομασία είναι Άγνος η κοινή, Άγνος ο αγνός και είναι διεθνώς γνωστός με τον όρο agnus–castus προέρχεται από την ελληνική ἁγνός («αγνός») και τη λατινική castus επίσης «αγνός»!.
Ο άγνος ή λυγαριά είναι θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος τα τρία μέτρα και το χαρακτηριστικό του είναι τα μεγάλα και ίσα κλαδιά, οι βέργες, που διακρίνονται για την ευλυγισία τους και χρησιμοποιούνταν ευρύτατα στην καλαθοπλεκτική, που ήταν ανεπτυγμένη στην ύπαιθρο της Κέρκυρας και ιδιαίτερα στον συνοικισμό «Παχάτικα» του Γαστουρίου.
Τα άνθη της αναπτύσσονται στις κορυφές των μίσχων διαμορφώνοντας ένα κωνικό σχήμα. Έχουν χρώμα συνήθως μωβ, αλλά και λευκό. Τα φύλλα της λυγαριάς είναι λογχοειδή και ανά πέντε ενωμένα με τον κεντρικό βλαστό
Συναντάται σε χαμηλά υψόμετρα, παραθαλάσσιες περιοχές και κατά μήκος των ρεμάτων. Ανθίζει από τα τέλη Ιουνίου μέχρι και τον Νοέμβριο.
Συχνά καλλιεργείται και ως καλλωπιστικό σε κήπους και γλάστρες. Άλλα ονόματα του άγνου είναι: λυγιά, αγνιά και καναπίτσα
Κορυφαίο φυτό της γυναικείας γονιμότητας
Αυτός ο μεσογειακός θάμνος – βότανο, συγκαταλέγεται στα κορυφαία φυτά της γυναικείας γονιμότητας. Διεγείρει την υπόφυση και συμβάλλει στην παραγωγή και την ισορροπία των ορμονών.
Σύμφωνα με τη δρα Μέριλιν Γκλένιβιλ, συγγραφέα του βιβλίου “Natural solutions to infertility” (“Φυσικές λύσεις για την υπογονιμότητα”), ο άγνος ή λυγαριά συμβάλλει στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, της αμηνόρροιας, ρυθμίζει τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου όταν αυτός είναι πολύ βραχύς, παρέχει ανακούφιση από τη δυσμηνόρροια και αυξάνει την αναλογία των οιστρογόνων έναντι της προγεστερόνης, εξισορροπώντας τις υπερβολικές τιμές των οιστρογόνων.
Η δρ. Γκλένβιλ χορήγησε το βότανο σε μεγαλύτερες γυναίκες που είχαν υψηλές τιμές ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης (ένδειξη ότι η εμμηνόπαυση πλησιάζει) και συνεπώς είχαν κριθεί ακατάλληλες για εξωσωματική γονιμοποίηση.
Ο άγνος μείωσε τις τιμές της ωοθυλακιοτρόπου ορμόνης, κι έτσι οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε εξωσωματική γονιμοποίηση. Η γονιμότητα των γυναικών που υποφέρουν από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών θα ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη λήψη του άγνου - λυγαριάς.
Είναι ισχυρότατο βότανο, και κατά πάσα πιθανότητα θα είναι πιο αποτελεσματική σε σύγκριση με την κρέμα από άγριο γιαμ, στις γυναίκες που έχουν βραχύ εμμηνορροϊκό κύκλο. Σε μια έρευνα στην οποία μετείχαν σαράντα οκτώ γυναίκες με πρόβλημα γονιμότητας που πήραν λυγαριά επί τρεις μήνες, οι επτά έμειναν έγκυες, ενώ είκοσι πέντε από αυτές εμφάνισαν φυσιολογικές τιμές προγεστερόνης, που είναι απαραίτητες για να λάβει χώρα η σύλληψη.
Ένα μειονέκτημα του άγνου - λυγαριάς είναι ότι ενδέχεται να απαιτηθούν τρεις μήνες προτού γίνει εμφανής η δράση της. Έτσι, μην προσδοκάτε εντυπωσιακές αλλαγές εν μία νυκτί από τη λήψη της. Και κάτι ακόμα: φυλάξτε αυτό το βότανο μακριά από το σύντροφό σας! Κυριολεκτικά «κρεμάει» τη στύση του.
Η λατινική ονομασία του βοτάνου προέρχεται από το γεγονός ότι οι μοναχοί το λάμβαναν ως αντιαφροδισιακό, για να θέσουν υπό έλεγχο τη λίμπιντό τους, προκειμένου να στρέψουν τις σκέψεις τους σε πιο πνευματικές ενασχολήσεις.
Ορισμένοι Άγγλοι βοτανοθεραπευτές αποκαλούν το βότανο με την παραδοσιακή του ονομασία, «monk’s pepper» (πιπέρι του μοναχού)... - Έχει ονομαστεί «άγνος», επειδή οι γυναίκες που παρέμεναν αγνές κατά τα Θεσμοφόρια, τη χρησιμοποιούσαν ως στρώμα. Λέγεται μάλιστα «λυγαριά», επειδή τα κλαδιά της είναι ευλύγιστα.
Πηγές:
· Διατροφή και γονιμότητα -Sarah Dobbyn- Εκδόσεις Διόπτρα
· Διοσκουρίδης – Περί ύλης ιατρικής Α’
- via-
Post A Comment: