Η αρχαία Πτυχία ή νησίδα Βίδο, βρίσκεται απέναντι από το Παλαιό Ενετικό φρούριο και την παλιά Βενετσιάνικη πόλη της Κέρκυρας, σε απόσταση 1200 μέτρων από το παλιό λιμάνι. Έχει έκταση 538 στρέμματα και φημίζεται για τις πανέμορφες παραλίες και μαγευτική φυσική ομορφιά του.
Χωρίζεται από το παλαιό φρούριο και από το παλαιό λιμάνι της πόλης της Κέρκυρας με στενό θαλάσσιο δίαυλο. Από το παλαιό λιμάνι υπάρχει και τακτική συγκοινωνία με πλοιάριο με το νησί κατά το καλοκαίρι.
Το νησί είναι ακατοίκητο σήμερα, όμως ήταν χώρος σωφρονιστηρίου ανηλίκων, κατά το παρελθόν καθώς και τόπος αγροτικών φυλακών.
Στο νησί υπάρχει μαυσωλείο πεσόντων Σέρβων στρατιωτών, στο οποίο μεταφέρθηκαν όλα τα οστά των νεκρών Σέρβων στρατιωτών που απεβίωσαν στην Κέρκυρα από τό 1915 μέχρι τό 1918, όταν οι Σέρβοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη Σερβία διωκόμενοι από τα αυστριακά στρατεύματα και να έλθουν πρόσφυγες στην Κέρκυρα κάτω από την διοίκηση του βασιλιά τους Πέτρου.
Οι Σέρβοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή Κουλίνα, όμως στον σερβικό στρατό έπεσε επιδημία χολέρας και πολλοί στρατιώτες πέθαναν και τάφηκαν στην περιοχή αυτή. Αργότερα τα οστά των στρατιωτών μεταφέρθηκαν από τη σερβική κυβέρνηση στο μαυσωλείο του Βίδο. Εκεί οι Σέρβοι κατά τακτικά χρονικά διαστήματα τελούν μνημόσυνα. Έχει έκταση περίπου ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου.
Σήμερα έχει περιέλθει στον δήμο Κερκυραίων, ο οποίος μετέτρεψε το νησί σε καλοκαιρινό θέρετρο, εγκαθιστώντας εκεί τις δημοτικές παιδικές κατασκηνώσεις. Λειτουργεί διεθνές κατασκηνωτικό κέντρο που φιλοξενεί, κάθε χρόνο, παιδιά σχολικής ηλικίας από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, ιατρείο, εστιατόριο και αναψυκτήρια. Επίσης, στο νησί λειτουργεί χώρος εκπαίδευσης προσκόπων και ναυτοπροσκώπων στη φυσική ζωή.
Το νησάκι φαίνεται και εξ' αποστάσεως καταπράσινο, αλλά μόνο όταν πατήσεις το πόδι σου επάνω καταλαβαίνεις τι εστί Βίδο. Προχωράς στα κατάφυτα μονοπάτια, για να πας στις 2-3 παραλίες του νησιού και ξεπετάγονται μπροστά σου χίλια μύρια πράγματα: πάπιες, φραγκόκοτες, φασιανοί, ορτύκια, κουνέλια, κατσίκες, γουρουνάκια και άλλα ζωάκια που ζουν ελεύθερα στο νησί.
Άπειρα παγκάκια από κορμούς δέντρων είναι διασκορπισμένα στα πιο απίθανα σημεία του νησιού. Ενίοτε τα χρησιμοποιούν οι σαυρούλες για ξεκούραση! Θαυμάσετε τη μαγεία της φύσης μέσα από μία περιήγηση στα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια του.
Το όνομα Πτυχία είναι γνωστό από την Αρχαιότητα και το αναφέρει και ο Θουκυδίδης στα Κερκυραϊκά του στη Θουκυδίδου Ξυγγραφή εις τον Πελοποννησιακό πόλεμο.
Αργότερα, κατά τη Βενετσιάνικη κατοχή το νησί παραχωρήθηκε σέ κάποιον ευπατρίδη ονόματι Guido Malipieri, από τον οποίον το νησί έλαβε και το σημερινό του όνομα Βίδο, ως παραφθορά του ονόματος του πρώην ιδιοκτήτη του.
Άλλες ονομασίες που είχε το νησάκι Βίδο, πέρα του αρχαίου ονόματός του Πτυχία, ήταν «Ηραίου Νήσος», «Άγιος Στέφανος», αλλά και «Νησί της Ειρήνης».
Το νησί αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Κερκυραίων, καθώς συνδυάζει αστείρευτη φυσική ομορφιά με τη μαγεία της θάλασσας, ενώ απέχει ελάχιστα από την πόλη.
Post A Comment: