Η νο 1 συνταγή της Κέρκυρας, για επίσημα γεύματα και γιορτές, μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν έλειπε από το Κυριακάτικο τραπέζι από κανένα σπίτι. Το παραδοσιακό πιάτο γίνεται με κόκκορα, αλλά μπορεί να γίνει και με κρέας μοσχαριού.
Παστιτσάδα

Η νο 1 συνταγή της Κέρκυρας, για επίσημα γεύματα και γιορτές, μέχρι πριν λίγα χρόνια δεν έλειπε από το Κυριακάτικο τραπέζι από κανένα σπίτι. Το παραδοσιακό πιάτο γίνεται με κόκκορα, αλλά μπορεί να γίνει και με κρέας μοσχαριού.

Τσιγαρίζουμε τον κόκκορα ή το κρέας μαζί με λάδι, μπαχαρικά, κρεμμύδια και λίγο σκόρδο που δεν είναι απαραίτητο όμως, σβήνουμε με λίγο κρασί και προσθέτουμε κανέλα, δάφνη, μοσχοκάρυδο, ντομάτα φρέσκια και πολτό, λίγο ζάχαρη και το περίφημο μίγμα μπαχαρικών που χαρακτηρίζει το Παστιτσάδο, του δίνει την ιδιαίτερη γεύση και το ξεχωρίζει από ένα απλό κοκκινιστό.

Το μίγμα αυτό λέγεται Σπετσιερικό, από τον Σπετσιέρη(φαρμακοποιό) στα Ιταλικά, αποτελείται από περίπου 18 διαφορετικά μπαχαρικά αλλά μόνο όσοι το φτιάχνουν γνωρίζουν τη σύνθεση και τις αναλογίες.

Κατα τον περασμένο αιώνα και πρωτύτερα η κάθε οικογένεια, εύπορη ως επί το πλείστον, είχε τη δική της συνταγή την οποία κρατούσε σαν ιερό μυστικό που δεν το έλεγαν σε κανένα και αν καμιά φορά το έκαναν έδιναν λάθος στοιχεία, έτσι όταν πέθαινε η οικοδέσποινα που ήταν αυτή που ήξερε την ακριβή αναλογία έπαιρνε το μυστικό μαζί της.

Το μείγμα αυτό φτιάχνονταν και πωλούνταν έτοιμο μέχρι πριν λίγα χρόνια και από το φαρμακείο της Καρμέλας (Καρμέλα Δελεονάρδου) που βρίσκονταν στο κέντρο της πόλης.

Μετά το θάνατο της Καρμέλας σταμάτησε και το σπετσιερικό, οι συγγενείς της που συνέχισαν το φαρμακείο ίσως δε γνώριζαν τη σύνθεση του ή ίσως να έχει ατονήσει η συνήθεια των Κερκυραίων να προμηθεύονται από το φαρμακείο τη συνταγή για το Κυριακάτικο τραπέζι τους, δεν γνωρίζουμε ακριβώς την αλήθεια.

Το Παστιτσάδο σερβίρεται με χοντρά μακαρόνια και από πάνω τριμμένο κεφαλοτύρι.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι όταν λέμε μακαρόνια στην Κέρκυρα εννοούμε τα χοντρά με την τρύπα στη μέση, τα άλλα τα ψιλά λέγονται σπαγέτι. Όταν λοιπόν κάποιος ζητάει μακαρόνια με κιμά είναι λάθος, δεν υπάρχουν τέτοια, είναι σπαγέτι με κιμά.

Σήμερα το Παστιτσάδο υπάρχει και στα περισσότερα καλά εστιατόρια, οι διάφοροι σεφ κάνουν τους δικούς τους συνδυασμούς αλλά δεν ξέρουμε αν υπάρχουν κάποιοι που να γνωρίζουν την παραδοσιακή συνταγή μιας και οι γεύσεις διαφέρουν από κουζίνα σε κουζίνα και από σπίτι σε σπίτι.

Το ζήτημα είναι να πέσετε σε καλό εστιατόριο και φυσικά δοκιμάζοντας θα βρείτε τη γεύση που σας αρέσει περισσότερο.


Πηγή
Φαιάκων Νήσος

Φαιάκων Νήσος

TΦαιάκων Νήσος. Ολόκληρη η Κέρκυρα σε ένα site.

Post A Comment: