Το εκκλησάκι της «Δικαίας Κυράς» – Παναγίας, βρίσκεται κτισμένο πάνω σε ένα εντυπωσιακό βράχο, που αρχικά εκτιμάται οτι ήταν ενωμένος με την απέναντι παραλία, αλλά τώρα είναι ξεκομμένος και απομονωμένος μέσα στη θάλασσα.
Ο βράχος έχει διαστάσεις 30 μ. ύψος από τη θάλασσα, 80 μ. μήκος και 30 μ, πλάτος… και για να ανέβει κανείς στην κορυφή του θα πρέπει να μετρήσει 137 σκαλοπάτια!
Στην κορυφή του βράχου δημιουργείτε ένα μικρό υψίπεδο. Σε αυτό θα συναντήσουμε μία πραγματική ειδυλλιακή ιδιότυπη βλάστηση.
Άγριες Ελιές, Παυλοσικιές, Σκίνοι και μία μεγάλη ποικιλία θάμνων συγκρατούν το χώμα και περιτριγυρίζουν προστατευτικά το μοναστηράκι της Παναγίας της Κεραδικιάς (Κυρά – Δικαία) ή αλλιώς «Σιναραδίτισσας», καθώς και ένα παλαιό βοηθητικό κτίσμα με καμπαναριό.
Το 2017, ο γνωστός εικαστικός Παναγιώτης Mαυρόπουλος (P.S. Mavro / Stavriotis), εξέδωσε, με την υποστήριξη της Κερκυραϊκής Πινακοθήκης, σειρά ελεύθερων χαράξεών του, με αποκλειστικό αντικείμενο «Το Βράχο της “Κυραδικιάς”»
Το νησάκι περιτριγυρίζεται από πεντακάθαρα νερά, ενώ, φτάνεις σε αυτό, με ταχύπλοα, καΐκια, ή και βαρκούλες από το «Πόρτο» ή από την παραλία «Kοντός γιαλός» αλλά μπορεί να πάει κάποιος ακόμα και κολυμπώντας μιας και απέχει μόνο 150-160 μέτρα. Με πλωτό μέσο η απόσταση ποικίλει (ανάλογα το μέσο) από 10’ – 15’ – 20’ λεπτά όχι όμως παρά πάνω.
Το «Θαλασσινό» εκκλησάκι «της Kυρά – Δικαίας» ανήκει στο χωριό των Σιναράδων και γιορτάζει δύο φορές το χρόνο…στις 8 Σεπτεμβρίου, στη γέννηση της Θεοτόκου… και στις 29 Ιουνίου, στη γιορτή των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου.
Η ερειπωμένη πλέον μονή της Θεοτόκου Δικαίας δίνει το όνομά της στο νησί και ζωντανεύει ξανά δυο φορές το χρόνο, όταν γεμίζει πιστούς. Στους τοίχους της εκκλησίας σώζονται τοιχογραφίες της Παναγιάς με το Χριστό βρέφος και το τρίμορφο Παναγία – Χριστός – Αγιος Ιωάννης Πρόδρομος.
Το μοναστήρι της Κυρά Δικιάς άκμασε κατά τον 18ο αιώνα, εγκαταλείφθηκε όμως αργότερα.
Σήμερα, τ’ απομεινάρι της στέκεται πολυταλαίπωρο (μα, διατηρούμενο) απ’ το χρόνο και τη θάλασσα. Με πάντα του σωσμένες τις παλαιές τοιχογραφίες της Παναγίας με το θείο βρέφος και του τριμόρφου Θεοτόκος – Χριστός και Άγ. Ιωάννης Πρόδρομος.
Και λίγο παραπέρα, τα (αναπαλαιωμένα, κάπως) ερείπια κτιρίου, άλλοτε στέρνα, κελιά και αποθήκες για τις ανάγκες των καλόγερων.
Post A Comment: