Τα τσιλίχουρδα είναι η κερκυραϊκή εκδοχή της μαγειρίτσας. Δεν είναι σούπα, όπως η μαγειρίτσα, δεν έχει μαρούλι, ούτε ρύζι, ούτε είναι αυγοκομμένη.

Τσιλίχουρδα: Η Κερκυραϊκή μαγειρίτσα - Φαιάκων Νήσος

 Τα τσιλίχουρδα είναι η κερκυραϊκή εκδοχή της μαγειρίτσας. 

Το παραδοσιακό αυτό κερκυραϊκό πιάτο τρώγεται το βράδυ του Μ. Σαββάτου, μετά την Ανάσταση.

Δεν είναι σούπα, όπως η μαγειρίτσα, δεν έχει μαρούλι, ούτε ρύζι, ούτε είναι αυγοκομμένη.

Τρώγεται με πιρούνι και η νοστιμιά της δεν μπορεί να περιγραφτεί με λέξεις. Θα μπορούσες να πεις πως μοιάζει με πεντανόστιμη ζουμερή τηγανιά.

Η ονομασία αυτής της μαγειρίτσας προέρχεται από τις «χορδές», δηλαδή, τα έντερα του ζώου. 

Θυμίζουμε πως στην αρχαιότητα «χορδές» ονομάζονταν αυτό που σήμερα ονομάζουμε γαρδούμπες.

Ας δούμε πως μπορείτε να τη φτιάξετε.


Για τα τσιλίχουρδα θα χρειαστείτε:

  • 2 συκωταριές αρνίσιες ή κατσικίσιες
  • εντεράκια και κοιλίτσες (στομάχι)
  • 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2-3 φρέσκα σκόρδα (ή 2-3 σκελίδες σκόρδο)
  • 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 ποτηράκι λευκό κρασί
  • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1-2 λεμόνια (χυμός)
  • Αλάτι
  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι



Διαδικασία:

Ξεκινάμε πλαίνοντας πολύ καλά, με άφθονο νερό, τις συκωταριές και τα έντερα.

Τα κόβουμε σε μεγάλες μπουκιές και στη συνέχεια κόβουμε τα κρεμμυδάκια και τα σκόρδα σε ροδέλες, ψιλοκόβοντας στη συνέχεια τα μυρωδικά. 

Σε βαθύ τηγάνι, ή κατσαρόλα, σοτάρουμε με το ελαιόλαδο για 5-τις συκωταριές μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε τα έντερα και τα μυρωδικά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμη.

Ρίχνουμε αλάτι και πιπέρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το κρασί.

Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι να μισοσκεπάσει το φαγητό (περίπου 1 κούπα)

Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο ακόμη νερό.

Πριν από το τέλος ρίχνουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε να πάρει μια βράση.

Σερβίρονται ζεστά

 

Φαιάκων Νήσος

Φαιάκων Νήσος

TΦαιάκων Νήσος. Ολόκληρη η Κέρκυρα σε ένα site.

Post A Comment: