Ο Κερκυραίος που θεμελίωσε την επιστήμη της ελληνικής οικονομικής ιστορίας Αναμφισβήτητα, ο Ανδρέας Ανδρεάδης συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη τ

Ανδρέας Ανδρεάδης: Ο Κερκυραίος που θεμελίωσε την επιστήμη της ελληνικής οικονομικής ιστορίας - Φαιάκων Νήσος
 

Ο Κερκυραίος που θεμελίωσε την επιστήμη της ελληνικής οικονομικής ιστορίας.

Αναμφισβήτητα, ο Ανδρέας Ανδρεάδης συνέβαλε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη της οικονομικής σκέψης στην Ελλάδα. 

Όσοι μελέτησαν την προσωπικότητα και το πλούσιο και πρωτότυπο έργο του Κερκυραίου ακαδημαϊκού τον χαρακτήρισαν “πατριάρχη των δημόσιων οικονομικών” και “Παπαρρηγόπουλο της ελληνικής οικονομικής ιστορίας”.

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα στις 30 Νοεμβρίου 1876 και ήταν γιος του Μιχαήλ Ανδρεάδη και της Ευτέρπης Ροδοκανάκη, αδελφής της Κορνηλίας Ροδοκανάκη/ Ροΐδου μητέρας του Εμμανουήλ Ροΐδη. Για τον λόγο αυτό ο Ανδρεάδης μεγάλωσε και γαλουχήθηκε κοντά στον θείο του Εμμ. Ροΐδη. 

Σπούδασε νομική και οικονομικά στο πανεπιστήμιο του Παρισιού, του οποίου αναγορεύθηκε και διδάκτωρ, και συμπλήρωσε τις οικονομικές σπουδές στο Λονδίνο.

Ακολούθησε ακαδημαϊκή καριέρα εκλεγόμενος αρχικά το 1902 στην θέση του υφηγητή της πολιτικής οικονομίας και στη συνέχεια (1906) στην θέση του καθηγητή της πολιτικής οικονομίας και στατιστικής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Από το πανεπιστήμιο παραιτήθηκε το 1934 για λόγους υγείας. Διετέλεσε σύμβουλος του Ελευθέριου Βενιζέλου αλλά δεν εισήλθε στην πολιτική παρά τις προτάσεις που του έγιναν να αναλάβει τα υπουργεία οικονομικών και εξωτερικών.

Με την συντακτική πράξη ίδρυσης της Ακαδημίας Αθηνών, το 1926, διορίστηκε τακτικό μέλος αυτής. Επίσης διετέλεσε μέλος της Γαλλικής και Αγγλικής Ακαδημίας, αντιπρόσωπος της Ελλάδας στην Κοινωνία των Εθνών (1912 - 1913) ενώ έγραψε αρκετές μελέτες σχετικά με την οικονομία. 

Παράλληλα ασχολήθηκε με τη λογοτεχνία εκδίδοντας μελέτες για τον Εμμανουήλ Ροΐδη, τον Λορέντζο Μαβίλη κ.α. καθώς και με το θέατρο. 

Μάλιστα ο Ανδρεάδης κατέλειπε πολυπληθείς θεατρικές κριτικές µε το ψευδώνυμο Αλκ στον ημερήσιο αθηναϊκό τύπο και συνέγραψε ειδική μονογραφία για τα θέατρα της Βιέννης.

Έργα του ήταν: Ιστορία της Τραπέζης της Αγγλίας (1904), Ιστορία των Εθνικών Δανείων (1904), Περί της οικονομικής διοικήσεως της Επτανήσου επί Βενετοκρατίας (1914), Ιστορία της ελληνικής δημοσίας οικονομίας: από των ηρωϊκών χρόνων μέχρι της συστάσεως του ελληνικού βασιλείου (1918) κ.α.

Απεβίωσε στις 29 Μαΐου 1935 στην Αθήνα.

Συγγραφικό έργο

Ο Κερκυραίος ακαδημαϊκός δεν άφησε μόνο εποχή ως πανεπιστημιακός δάσκαλος αλλά και εντυπωσιακό σε ποικιλία και όγκο έργο. 

Ανάμεσα στις εκατοντάδες μελέτες του, διατριβές, άρθρα και βιβλία του κατέχουν ξεχωριστή θέση τα εξής: “Ιστορία των οικονομικών της Ελλάδος από την ομηρικήν εποχήν έως τα νεώτερα χρόνια” και “Περί της οικονομικής διοικήσεως της Επτανήσου επί Βενετοκρατίας” και η “Ιστορία των Εθνικών δανείων”. 

Παράλληλα, αξιόλογο είναι και το φιλολογικό του έργο, όπου επικεντρώθηκε στο θείο του, Ροΐδη. Ακόμη, επιμελήθηκε την έκδοση των έργων του. Επίσης, έγραψε για τους Μαρκορά, Μαβίλη, Πολυλά, Βικέλα και τις απόψεις για τη γλώσσα.

Επιπλέον, με το ψευδώνυμο “Αλκ” δημοσίευσε θεατρικές κριτικές για τριάντα χρόνια στην “Εστία” και ήταν αυτός που έκανε γνωστό το θέατρο της Νεότερης Ελλάδας στο εξωτερικό.

 

 

 

Αντλήθηκαν πληροφορίες απο: wikipedia | corfuland

Φαιάκων Νήσος

Φαιάκων Νήσος

TΦαιάκων Νήσος. Ολόκληρη η Κέρκυρα σε ένα site.

Post A Comment: