Η ιδιαιτερότητα του Κερκυραϊκού Πολιτισμού, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις, οφείλονται στην επίδραση των στοιχείων του Δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού πάνω στη ντόπια Ελληνική πολιτιστική παράδοση. Λάτρης των παραδόσεων, μέχρι σημείου υπερβολής, ο Κερκυραίος, που δύσκολα ξενιτεύεται γιατί αγαπάει υπέρμετρα την ιδιαίτερή του πατρίδα, συμμετέχει ενεργά στην τήρηση και διαιώνιση των Κερκυραϊκών εθίμων, που φθάνουν ως τις μέρες μας αναλλοίωτα, αποδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα της Κέρκυρας.


Ήθη και ΈθιμαΗ ιδιαιτερότητα του Κερκυραϊκού Πολιτισμού, τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις, οφείλονται στην επίδραση των στοιχείων του Δυτικοευρωπαϊκού πολιτισμού πάνω στη ντόπια Ελληνική πολιτιστική παράδοση. Λάτρης των παραδόσεων, μέχρι σημείου υπερβολής, ο Κερκυραίος, που δύσκολα ξενιτεύεται γιατί αγαπάει υπέρμετρα την ιδιαίτερή του πατρίδα, συμμετέχει ενεργά στην τήρηση και διαιώνιση των Κερκυραϊκών εθίμων, που φθάνουν ως τις μέρες μας αναλλοίωτα, αποδεικνύοντας την πολυπολιτισμικότητα της Κέρκυρας.


Η βαθιά θρησκευτικότητα που διακατέχει τον Κερκυραίο παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση των παραδόσεων και εθίμων που αφορούν τη θρησκευτική λατρεία. Από τον καιρό ακόμη της πρώιμης Ενετοκρατίας οι θρησκευτικές τελετές και των δύο δογμάτων στην Κέρκυρα είχαν Βενετική επιβλητικότητα και Βυζαντινή κατάνυξη.

Οι λιτανείες του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος και της Αγίας Θεοδώρας της Αυγούστας, τα μοναδικά έθιμα του Κερκυραϊκού Πάσχα με τους επιταφίους και τις λιτανείες, τα δεκάδες πανηγύρια στην πόλη και τα προάστια, όπου οι πιστοί συμμετέχουν με θρησκευτική ευλάβεια, μαρτυρούν την αδιάρρηκτη σχέση των Κερκυραϊκών παραδόσεων με το μακρινό παρελθόν.

Η διατήρηση των λαογραφικών παραδόσεων και εθίμων του νησιού μέσω των πολλών τοπικών εκδηλώσεων και των διαφόρων φεστιβάλ τέχνης (μουσικής, χορού, κ.α.) που υπάρχουν, συνεπικουρείται από τη διατήρηση ενδυματολογικών στοιχείων (Κερκυραϊκή φορεσιά), δημοτικών τραγουδιών και γαστρονομικών παραδόσεων.

Έτσι φθάνουν μέχρι τις μέρες μας μοναδικά έθιμα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, των Θεοφανίων, της Καθαροδευτέρας και του Πάσχα, του Αϊ Γιαννιού του Λαμπατάρη, της Μεταμόρφωσης, του Δεκαπενταύγουστου και των Εισοδίων της Θεοτόκου. Η παραδοσιακή Κερκυραϊκή κεραμεική κατέχει εξέχουσα θέση και συνεχίζει μέχρι σήμερα τη μακραίωνη πορεία της μαζί με τη λιθογλυπτική, την ξυλογλυπτική, την υφαντική, τη Χρυσοκεντητική, την καλαθοπλεκτική και τη λαϊκή αρχιτεκτονική. Μέχρι σήμερα στα προάστια και την Κερκυραϊκή ύπαιθρο επιβιώνουν έθιμα του τρύγου, του μαζέματος του ελαιοκάρπου και του γάμου συνυφασμένα με τ δημοτικό τραγούδι, τον χορό και την ντόπια μελωδία.

Μια από τις σπουδαιότερες θέσεις στην Κερκυραϊκή παράδοση κατέχει το μοναδικό , Κερκυραϊκό Καρναβάλι που διατηρεί ακόμη μέχρι σήμερα στοιχεία από την αρχαιοελληνική Διονυσιακή-Σατυρική παράδοση εμπλουτισμένα με τους Βενετσιάνικους τρόπους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, που ήλθαν όταν το νησί διαφεντευόταν από τους Βενετούς.



Φαιάκων Νήσος

Φαιάκων Νήσος

TΦαιάκων Νήσος. Ολόκληρη η Κέρκυρα σε ένα site.

Post A Comment: