Κοντά στο χωριό Άγιος Ματθαίος 23 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, βρίσκονται τα απομεινάρια του βυζαντινού κάστρου του Γαρδικίου που χρονολογείται από το 13ο αιώνα. Το κάστρο βρίσκεται σε ένα λόφο και έχει οκταγωνικό σχήμα με οκτώ πύργους και τρεις πύλες.
Το Κάστρο του Γαρδικίου

Κοντά στο χωριό Άγιος Ματθαίος 23 χλμ από την πόλη της Κέρκυρας, βρίσκονται τα απομεινάρια του βυζαντινού κάστρου του Γαρδικίου που χρονολογείται από το 13ο αιώνα. Το κάστρο βρίσκεται σε ένα λόφο και έχει οκταγωνικό σχήμα με οκτώ πύργους και τρεις πύλες.

Θεωρείται, κατά κάποιο τρόπο, δίδυμο κάστρο με το Αγγελόκαστρο.

Κάστρο Γαρδικίου

Ιστορία

Μερικοί ιστορικοί το χρονολογούν τον 11ο αιώνα, μετά την οχύρωση των συνόρων δυτικά κατά τη διάρκεια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Χρησιμοποιήθηκε ως καταφύγιο για τους ντόπιους ,που απειλούνταν από τους πειρατές.

Κάστρο Γαρδικίου

Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για την περίοδο κατασκευής τού κάστρου τού Γαρδικίου, πιθανολογείται ως περίοδος κατασκευής του η περίοδος τού Δεσποτάτου τής Ηπείρου, αρχές τού 13ου αιώνα. Κατά την περίοδο αυτή ο ηγεμόνας του Δεσποτάτου Μιχαήλ Α΄ Άγγελος Κομνηνός φτιάχνοντας κάστρα θέλησε να προστατεύσει τα μακρινά σύνορα της αυτοκρατορίας του από τις συχνές λεηλασίες των πειρατών, αλλά και τις σύντομες επιδρομές των πανίσχυρων ιταλικών κρατιδίων.


Στην εύφορη πεδιάδα κοντά στο κάστρο Γαρδικίου υπήρχε παλαιότερα το χωριό Ζυγωνός το οποίο κατέστρεψεο ο Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα.

Ο Άγιος Ματθαίος χτίστηκε τον 16 αιώνα μετά την επιδρομή αυτή.

Κάστρο Γαρδικίου

Δομικά, Αρχιτεκτονικά, Οχυρωματικά Στοιχεία

Πρόκειται για ελλειψοειδή-οκταγωνική κατασκευή, με οκτώ διώροφους ορθογώνιους πύργους σε ακτινωτή διάταξη, εκ των οποίων πιο σημαντικός είναι ο νότιος.

Σε αυτόν εντοπίστηκαν λείψανα τοιχογραφιών, γιατί πιθανόν είχε μετατραπεί σε παρεκκλήσι. Στην τοιχοδομία του κάστρου βρίσκονται ενσωματωμένα μέρη και υλικά από αρχαιότητες της περιοχής.


Σύμφωνα μέ τό δημοτικό τραγούδι, “οι τοίχοι του ήταν τρίδιπλοι καί τά κλειδιά του αργυρά”.

Άν παρατηρήσει κανείς τά τείχη τού κάστρου θά ανακαλύψει ότι σέ αυτά βρίσκονται ενσωματωμένα μέλη καί υλικά από αρχαίους ναούς.

Ερείπια από την ανώτερη παλαιολιθική εποχή , που χρονολογείται από το 20.000 π.Χ. , όταν η Κέρκυρα ακόμα ενωμένη με την ηπειρωτική περιοχή της Ηπείρου , βρέθηκαν στο χώρο του κάστρου κατά τη βραχοσκεπή Γράβα Γαρδικίου του , συμπεριλαμβανομένων των κυνηγών-τροφοσυλλεκτών λίθινα εργαλεία και οστά ζώων , τα οποία έχουν αφαιρεθεί από τότε και εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Κέρκυρας .

Κάστρο Γαρδικίου

Η θέση του Γαρδικίου στη νοτιοδυτική πλευρά της Κέρκυρας παρείχε προστασία στα χωράφια και τις νότιες πεδινές περιοχές της Κέρκυρας και σε συνδυασμό με το Κάστρο της Κασσιόπης στην βορειοανατολική ακτή του νησιού και του βυζαντινού Αγγελόκαστρου που  προστάτευε τη βορειοδυτική ακτή της Κέρκυρας , σχηματίστηκε μια τριγωνική γραμμή άμυνας που προστάτευε την Κέρκυρα κατά τη διάρκεια της προ- Ενετοκρατίας εποχής.

Σέ δύσκολους καιρούς τό κάστρο μπορούσε να προστατέψει δύο μέ τρείς χιλιάδες ανθρώπους.


 Στην κορυφή του νότιου πύργου υπάρχουν ίχνη από ένα παρεκκλήσι με απομεινάρια  θρησκευτικών τοιχογραφιών και πορτρέτα αγίων . Αν και σε κακή κατάσταση , οι πύργοι εξακολουθούν να διατηρούν όλο το ύψος τους .

Το Κάστρο του Γαρδικίου θεωρείται ένα από τα πιο επιβλητικά αρχιτεκτονικά λείψανα των Ιονίων Νήσων, μαζί με το Αγγελόκαστρο, στο κάστρο της Κασσιόπη και τα δύο ενετικά φρούρια της πόλης της  Κέρκυρας, το Παλιό και το Νέο Φρούριο.











Αντλήθηκαν πληροφορίες απο: kastra.eu |netcastle-webgis.eu |projectcorfu |Ένωση Αγιομαθιτών Αθήνας
Φαιάκων Νήσος

Φαιάκων Νήσος

TΦαιάκων Νήσος. Ολόκληρη η Κέρκυρα σε ένα site.

Post A Comment: