Το αέτωμα της Γοργούς κοσμούσε τη δυτική πλευρά του μεγάλου δωρικού ναού της Αρτέμιδος Γοργούς (590-580 π.Χ) και αποτελεί το αρχαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σωζόμενο λίθινο αέτωμα που εντυπωσιάζει τόσο για την τέχνη όσο και για τον όγκο του (συνολικό πλάτος 17μ. και ύψος 3,18μ.)
Το αέτωμα της Γοργούς: Το αρχαιότερο σωζόμενο λίθινο αέτωμα

Το αέτωμα της Γοργούς κοσμούσε τη δυτική πλευρά του μεγάλου δωρικού ναού της Αρτέμιδος Γοργούς (590-580 π.Χ) και αποτελεί το αρχαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σωζόμενο λίθινο αέτωμα που εντυπωσιάζει τόσο για την τέχνη όσο και για τον όγκο του (συνολικό πλάτος 17μ. και ύψος 3,18μ.)

Στο κέντρο εικονίζεται η Γοργώ να τρέχει προς τα δεξιά με λυγισμένα γόνατα, ενώ ο κορμός και το πρόσωπό της με τη δαιμονική έκφραση είναι στραμμένα προς το θεατή. Δεξιά και αριστερά της βρίσκονται τα παιδιά της, ο Χρυσάωρ και ο Πήγασος.

Τις μορφές πλαισιώνουν δύο λεοντοπάνθηρες, ενώ στα άκρα του αετώματος εικονίζονται δύο σκηνές από την Τιτανομαχία: δεξιά ο Δίας, αρχηγός των νέων θεών, κεραυνοβολεί τον Τιτάνα Ιαπετό και αριστερά ο Ποσειδώνας ετοιμάζεται να σκοτώσει μια καθιστή μορφή, τον Κρόνο ή τη Ρέα.

Πίσω παριστάνεται κτίσμα, ίσως ο πύργος των μακάρων, όπου είχε αποσυρθεί ο αρχηγός των Τιτάνων μετά την επικράτηση των νέων θεών. Την παράσταση πλαισιώνει γείσο, που κοσμείται στις λοξές πλευρές με ιχθυάκανθα και στην οριζόντια με μαίανδρο.

Πρόκειται για έργο άγνωστου καλλιτέχνη, ο οποίος, όμως, είχε δεχθεί επιρροές από τη δωρική πελοποννησιακή-κορινθιακή σχολή πλαστικής.

 Σήμερα εκτίθεται στo Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας.




Αντλήθηκαν πληροφορίες απο:Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού
Φαιάκων Νήσος

Φαιάκων Νήσος

TΦαιάκων Νήσος. Ολόκληρη η Κέρκυρα σε ένα site.

Post A Comment: