Ο ναός της Αρτέμιδος Γοργούς βρίσκεται στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων δίπλα στο Υλλαϊκό λιμάνι στην πόλη της Κέρκυρας.
Εντοπίσθηκε τυχαία το 1910 όταν βρέθηκαν τμήματα του δυτικού γιγαντιαίου αετώματος του, που σήμερα εκτίθεται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κέρκυρας και αποτελεί το αρχαιότερο και καλύτερα διατηρημένο σωζόμενο λίθινο αέτωμα της αρχαίας ελληνικής τέχνης, που εντυπωσιάζει τόσο για την τέχνη όσο και για τον όγκο του (συνολικό πλάτος 17μ. και ύψος 3,18μ.)
Πρόκειται για δωρικό ψευδοδίπτερο ναό, που χτίσθηκε στα 590-580 π.κ.χ. Είχε τρίκλιτο σηκό, πρόναο και οπισθόδομο. Είχε στην περίστασή του 8 Χ 17 κίονες, και έφερε αρχικά πήλινη στέγη.
Απ' αυτή διασώζονται τμήματα της γραπτής, πήλινης σίμης, η οποία στα 535-525 π.κ.χ. αντικαταστάθηκε από άλλη μαρμάρινη. Σήμερα από το ναό διασώζεται στο χώρο δυστυχώς μόνον η τάφρος θεμελίωσης του πτερού και του σηκού καθώς και ορισμένοι λιθόπλινθοι στήριξης του πλακόστρωτου δαπέδου του πτερού.
Μία τρισδιάστατη αναπαράσταση του αρχαϊκού ναού της Αρτέμιδος Γοργούς της Κέρκυρας αποτέλεσε μέρος του έργου ανακαίνισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κέρκυρας, που πραγματοποιήθηκε υπό την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Κέρκυρας.
Το έργο υλοποιήθηκε το 2016 από την εταιρεία Διάδρασις.
Το τρισδιάστατο μοντέλο και το animation δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Τσαλκάνη, ενώ τα textures του αετώματος από τη Φιλίτσα Ιωαννίδου.
Οι τρισδιάστατες απεικονίσεις του ναού αντλήθηκαν απο: dimitsal
Post A Comment: