Φημισμένη, ξεχωριστή και πολυτραγουδημένη, η Παλαιοκαστρίτσα είναι μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς.
Η σαγηνευτική Παλαιοκαστρίτσα

Φημισμένη, ξεχωριστή και πολυτραγουδημένη, η Παλαιοκαστρίτσα είναι μια περιοχή απαράμιλλης ομορφιάς.

Μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες περιοχές της Κέρκυρας μαγνητίζει τους επισκέπτες με τα παγωμένα, κρυστάλλινα νερά της, τη βραχώδη ακτή και τους κατάφυτους λόφους.Το νερό σε αυτήν την περιοχή είναι κρύο επειδή κατεβαίνει πιο γρήγορα και επειδή υπάρχουν κρύα ρεύματα.

Σύμφωνα με τους ιστορικούς αποτελούσε την πρωτεύουσα του νησιού των Φαιάκων, που περιγράφει ο Όμηρος στην Οδύσσεια, όταν βασίλευε ο Αλκίνοος όπου η Ναυσικά συνάντησε τον Οδυσσέα.

Παλαιοκαστρίτσα-Κέρκυρα

Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού σύμφωνα με την παράδοση των ντόπιων ήταν Λακεδαιμόνιοι ταξιδιώτες που στον δρόμο τους για την Μεγάλη Ελλάδα έπεσαν σε τρικυμία, προσάραξαν στην περιοχή και έμειναν μόνιμα. Οι συχνές επιθέσεις των πειρατών και οι λεηλασίες ανάγκασαν αργότερα τους κατοίκους να μετακινηθούν ορεινότερα στο σημερινό χωριό Λάκωνες.

Η Παλαιοκαστρίτσα είναι ένα παραλιακό χωριό, 25 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πόλης της Κέρκυρας, πήρε το όνομα της από το γειτονικό κάστρο Αγγελόκαστρο και αποτελείται από δύο χερσονήσους και έξι μικρούς όρμους και παραλίες.

Η κυριότερη βρίσκεται κάτω απο το μοναστήρι της Παναγιάς της Παλαιοκαστρίτισσας και παρουσιάζει πολλές τουριστικές υποδομές επειδή είναι και η μεγαλύτερη. Αν όμως ανήκετε σε εκείνους που αποφεύγουν την πολυκοσμία τότε μικρότεροι όρμοι για κολύμπι όπως η Αλύπα, η Αγία Τριάδα, ο Άγιος Πέτρος, το Αμπελάκι και τα Πλατάκια -όλοι σε μικρή απόσταση μεταξύ τους- θα σας αποζημιώσουν πέρα απο κάθε αμφιβολία.

Παλαιοκαστρίτσα - Κέρκυρα

Γύρω απο την Παλαιοκαστρίτσα και ιδιαίτερα προς τα νότια υπάρχουν πολλές μοναδικής ομορφιάς παραλίες, οι περισσότερες δύσκολα προσβάσιμες ή και απομονωμένες. Είναι οι κρυφές παραλίες της Κέρκυρας, όλες παραλίες με ψιλά βότσαλα και λίγη άμμο με γαλαζοπράσινα κρυστάλλινα καθαρά νερά, χωρίς τουριστική ανάπτυξη, εδώ ανακαλύπτει κανείς την εξωτική ομορφιά της Κέρκυρας.

Μπορούν να νοικιαστούν σκάφη με τα οποία θα εξερευνήσετε αυτές τις παραλίες, επίσης γίνονται εκδρομές με σκάφος, υπάρχουν και πλοία με ειδικό καταδυτικό εξοπλισμό για να εξερευνήσετε τον κόσμο κάτω από τη θάλασσα.

Εξερευνώντας τα μεσόγεια βρίσκουμε τα χωριά Κρήνη και Μακράδες. Λίγο πιο νότια βρίσκεται το χωριό των Λιαπάδων, ένα από τα παλαιότερα και ομορφότερα της Κέρκυρας, όπου η καθημερινή ζωή φαίνεται να έχει αλλάξει ελάχιστα εδώ και αιώνες.

Στα βόρεια είναι το παλιό φρούριο Αγγελόκαστρο, σε μια απότομη ανηφόρα, αλλά η θέα από εδώ αξίζει τον κόπο, και στο δρόμο της επιστροφής, μπορείτε να σταματήσετε σε ένα από τα μπαρ στο δρόμο για Λάκωνες και να θαυμάσετε τη θέα όχι μόνο προς την Παλαιοκαστρίτσα αλλά και προς ολόκληρο το λιβάδι του Ρόπα μέχρι και την πόλη της Κέρκυρας.

Μπορείτε να ενοικιάσετε ομπρέλες και ξαπλώστρες στο μεγαλύτερο μέρος απο τις παραλίες και στην κύρια υπάρχουν ντουζ και μπάνια. Ακόμα μπορείτε να ενοικιάσετε βάρκα για να δείτε τα σπήλαια κατά μήκος αυτού του τμήματος ακτής που είναι εκείνο με την πιο θαυμάσια θάλασσα.

Υπάρχουν επίσης ένα κέντρο για καταδύσεις και βάρκες που κάνουν μεταφορές πρός τις πολυάριθμες παραλίες της περιοχής.

Σπηλιές Παλαιοκαστρίτσας

Μία από τις πιο όμορφες εμπειρίες που μπορείτε να έχετε στην Κέρκυρα είναι μία ξενάγηση στις μαγευτικές σπηλιές της Παλαιοκαστρίτσας. Κάθε σπηλιά έχει την δική της ιστορία. Για παράδειγμα, μία από τις σπηλιές έχει το όνομα Ναυσικά, το όνομα της κόρης του βασιλιά των Φοινίκων που περιέθαλψε τον Οδυσσέα σύμφωνα με τον Όμηρο. Η βάρκα θα σας πάει παραλιακά να δείτε κάθε μία σπηλιά, τον ήλιο που αντανακλάται πάνω στους βράχους και να βουτήξετε στα γαλαζοπράσινα νερά. Σας συμβουλεύουμε να πάρετε μαζί σας καπέλο καθώς δεν υπάρχει σκιά πάνω στην βάρκα, επομένως η ηλίαση είναι συχνό φαινόμενο σε αυτές τις εκδρομές.

Παλσιοκαστρίτσα - Κέρκυρα

Η θέα από το χωριό Λάκωνες στο λόφο πάνω από την Παλαιοκαστρίτσα είναι εκπληκτική και κόβει την ανάσα, Υπάρχει ένα παλιό μονοπάτι που συνδέει τα δύο χωριά, χρησιμοποιούνται και γαϊδουρια για τις μεταφορές μεταξύ των δύο χωριών αλλά μπορεί κάποιος να πάει και με τα πόδια.

Παλαιοκαστρίτσα, Μοναστήρι - Κέρκυρα

Στην κορυφή του λόφου που βρίσκεται στο δυτικό από τα δύο μικρά ακρωτήρια μπροστά από τις παραλίες, βρίσκεται το ξακουστό ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς της Παλαιοκαστρίτισσας που κτίστηκε το 1225 ενώ τα κελιά των μοναχών και η πανέμορφη αυλή με τις καμάρες και τα λουλούδια  κτίστηκαν τον 18 αιώνα.

Παλαιοκαστρίτσα, Μοναστήρι - Κέρκυρα

Το Μοναστήρι είναι κτισμένο στην κορυφή ενός καταπράσινου λόφου, στο υψηλότερο σημείο της περιοχής και διαθέτει εκπληκτική θέα που κόβει την ανάσα και του πιο απαιτητικού επισκέπτη. Μπροστά εξάλλου από τη μονή στέκουν τα νησάκια Ορθόλιθος, Κολόβρι και Σκελούδι. Στο μουσείο της μονής θα βρείτε μια αξιόλογη συλλογή από βυζαντινές εικόνες, ιερά βιβλία , άμφια και εκκλησιαστικά κειμήλια, ενώ επίσης φυλάσσονται μέσα σε ένα μεγάλο γυάλινο κουτί, τα οστά μιας φάλαινας που είχε εξοκείλει πριν πολλά χρόνια πάνω στα βράχια κάτω από το μοναστήρι. Περπατήστε στην αυλή, στο μικρό παραδοσιακό ελαιοτριβείο ,ανάψτε ένα κερί στο εκκλησάκι και κάντε μια ευχή πετώντας ένα κέρμα στο πηγάδι της μονής .

Παλαιοκαστρίτσα, Μοναστήρι - Κέρκυρα


Tips
- Στη Παλαιοκαστρίτσα θα βρείτε αμέτρητα ξενοδοχεία, ταβέρνες και καταλύματα και ένα οργανωμένο camping.
- Η περιοχή και οι εκδρομές ειναι κατάλληλες για οικογένειες με παιδιά
-Για τους λάτρεις του βυθού υπάρχει κέντρο καταδύσεων.
-Ιδανική για snorkeling και θαλάσσια σπορ τους καλοκαιρινούς μήνες
-Σε πολλές από τις θάλασσες η πρόσβαση γίνεται με τα πόδια ή με βαρκούλες
-Μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε το La Grotta Bar, σε ένα μαγευτικό μικρό όρμο, χτισμένο ανάμεσα στα βράχια.




 
 
Αντλήθηκαν πληροφορίες απο: wikipedia |CorfuWall | corfu-kerkyra | newsbeast | κερκυρα |atcorfu |mygreekholiday |corfu2travel |video by: gregDrone
Φαιάκων Νήσος

Φαιάκων Νήσος

TΦαιάκων Νήσος. Ολόκληρη η Κέρκυρα σε ένα site.

Post A Comment: